Psych& Tradities

Gepubliceerd op 24 november 2022 om 10:37
*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

Psych& Tradities,


Hey lieve *|FNAME|*

     November is voor mij de maand waar de tradities beginnen. Denk maar aan het Sinterklaasfeest of Thanksgiving. In December wordt plaatsgemaakt voor de tradities rond de kerstman en/of de geboorte van Jezus christus en op de laatste dag van de maand natuurlijk oudjaarsdag. Met in januari de nog vrij nieuwe traditie van het nemen van een nieuwjaarsduik.  

Al eerder heb ik de nieuwsbrief over rituele gehouden. Om verwarring te voorkomen zijn rituelen meer persoonlijke handelingen of gewoonte die we al dan niet dagelijks doen. Dit keer is het de beurt aan tradities, waarin mogelijke rituelen kunnen worden gebruikt. 

Op dit moment is er geen wachtrij voor Psych& Coaching.

     Wat is een traditie?: 
     We definiëren traditie als de gewoonten of gebruiken die van generatie tot generatie worden doorgegeven. Zoals sinterklaas Nederlands cultureel erfgoed is geworden, of het neerzetten van een kerstboom met kerst. Tradities zijn dus gewoontes die jij van jouw (groot)ouders hebt meegekregen. Cruciaal is de herhaalbaarheid bij tradities.

Eric Hobsbawm (1983)* kenmerkt echter het verschil tussen een gewoonten en de traditie. Hij stelt dat een gewoonte een meer persoonlijke herhaling van handelingen en gedragingen is. Terwijl een traditie vaak cultureel bepaald is en van nationaal belang. Ook bevat een traditie vaak een stukje historisch besef, wat bij een gewoonte niet speciaal aanwezig hoeft te zijn. Een traditie veranderd volgen Hobsbawm daarom ook niet of nauwelijks, en is een gewoonte juist aan verandering onderhevig. 

     Waarom hebben we graag tradities?: 
     Zoals eerder gesteld is een traditie herhaalbaar. De kracht van herhaling zorgt ervoor dat onze hersenen minder efficiënt te werk gaan en het minder bewuste denkkracht kost. Tot gevolg geeft een handeling of gewoonte vaak een positieve beloning wat herhaling stimuleert. Bij elke beloning wordt het dus makkelijker om de handeling of gedraging te automatiseren. 

Een andere verklaring kan gevonden worden in de sociale aard van de mens. We willen graag ergens bijhoren. Dit bevorderde onze kans op overleven. En of we het willen of niet, we plaatsen onszelf allemaal in verschillende hokjes. We zijn man, vrouw (of het), getrouwd of single. We wonen in Nederland dus we zijn Nederlander. En ga zo maar door. 
Met betrekking tot het cultureel belang van een natie zou je kunnen stellen dat het bestaan van tradities- psychologisch gezien- is omdat we bij een groep willen horen. Als inwoner van Nederland, dus als Nederlander is het gek als je bijvoorbeeld niet mee doet aan de Nederlandse traditie van Sinterklaas. Je hoort er dan niet bij, en wordt je gezien als buitenstaander.
In dit opzicht zou je kunnen stellen dat een traditie ons verlangen om ergens bij te horen bevredigd. Maar ook wordt gestimuleerd door de angst om buiten een groep te vallen. Tradities zijn een stukje van jouw identiteit en zorgen voor een gevoel van verbondenheid


* Hobsbawm, E. The Invention of Tradition. New York: Cambridge University Press, 1983
Wist jij dat? 
Italië een soort gelijke traditie heeft als onze sinterklaas. Dit is echter geen heiligman maar een vriendelijke heks genaamd La Befana. 

Wist jij dat?
Het tonen van dankbaarheid bij thanksgiving je gevoel van welbevinden verhoogt.

Wist jij dat?
Sinterklaas niet alleen in Nederland komt.
In Zwitserland komt hij op 6 december van de berg af met schmutzli (de smeerlap). In de Alphen komt hij samen met de duivelse Krampus, in midden Duitsland neemt hij zijn knecht Ruprecht mee. In Frankrijk wordt hij vergezeld door zijn assistent Père Fouettard. 
     Voortbordurend op het feit dat tradities doormiddel van herhaaldelijke beloning in stand blijven. Kan ik mij voorstellen dat je denkt hoe zit het met sinterklaas. De recente beloningen voor de kinderen snappen we allemaal wel, maar hoe is deze traditie ontstaan en wat waren deze beloningen?

De oorsprong begint bij de dood van de heilig verklaarde Sint Nicolaas uit Myra op 6 december. Sint Nicolaas was een vrijgevig man en zijn daden werden dan ook groots vereerd door de katholieken. Zo zou sint nicolaas naar twee jonge dames geld hebben gegooid zodat zij niet de prostitutie in hoefde te gaan. Een verbeelding hiervan zien we bij het strooien van de kruidnoten door de pieten. 
Rond 1600 resulteerde eveneens de viering van de vrijgevigheid van de heilige sint Nicolaas in het eerste keer schoentje zetten.  Uiteraard niet zoals wij dit nu kennen. Op 5 december de dag voor dat hij stierf, lieten de armen mensen hun schoen achter in de Sint Nicolaaskerk in Utrecht en deze werden deze met geld gevuld door de rijke mensen uit de stad. 
Wil jij je aanmelden voor Psych&: Positief & StressVrij?
Klik dan hier!
Tradities, wie heeft ze niet!
*|FNAME|*, wat is jouw favoriete traditie? 

Aangezien het vandaag thanksgiving is, wil ik jullie bedanken dat jullie mijn nieuwsbrief (weer) hebben gelezen. 

Fijne tradities gewenst! 


Liefs,
Patty 



Wil jij over een specifiek thema graag meer
psychologisch inzicht hebben, stuur mij dan een mailtje met als onderwerp: nieuwsbrief thema.
en wie weet komt jouw thema snel aanbod.

Website
Email
Facebook
Instagram
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *P.van Vliet - Psych&*, All rights reserved.

update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.