Psych& Angsten,
Hey Lieve *|FNAME|*
Oktober staat voor mij altijd in het teken van angst. Zoals sommige van jullie misschien weten, doe ik al jaren als actrice mee met één van de grootste halloween evenementen van Nederland. Elk jaar weer opnieuw is het evenement uitverkocht. Maar wat is nu precies de reden waarom mensen zo graag bang gemaakt worden? Wat is angst precies en waarom is het belangrijk om soms bang te zijn?
|
|
Wat is angst precies?:
Angst is een normale reactie van het lichaam bij een mogelijk gevaarlijke situatie. De emotie angst zorgt dat jij gaat reageren op de mogelijke dreiging. Angst kan dus heel nuttig zijn en is zelfs een gezonde reactie (een angststoornis daargelaten).
Er zijn verschillende soorten angsten. Zoals instinctieve angst, de angst die je hebt bij onmiddellijke dreiging. Of sluipende angst, waarbij je weet dat er iets niet klopt, maar je niet precies weet wat er aan de hand is.
Uiteraard bestaat dan ook nog de angst voor het 'onbekende'.
Onder de angst voor het onbekende vallen onder andere, wat je in horror films of in spookhuizen vaak ziet, je weet dat er iets aan gaat komen, maar je weet niet wat, wanneer of hoe. Alleen al het wachten daarop kan je angstig maken.
|
|
Op 14 november gaat voor de 2de keer Psych&: Positief StressVrij van start!
|
|
|
Angst heeft dezelfde fysiologische reactie als bij stress het geval is. Enkel de psychische ervaring is anders. Stress zorgt over het algemeen voor het gevoel van frustratie of nervositeit, terwijl angst zorgt voor zorgen, vrees en/of een onrustig gevoel. Om het nog makkelijker te maken, kan stress in angst overslaan en angst stress geven.
Voor zowel stress als angst is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de reacties die mensen geven, volgens de volgende 4 categorieën kan worden onderverdeeld:
1. Vecht (hoofdzakelijk bij mannen);
Vecht is een actieve reactie op angst. Je gaat de confrontatie aan met de angst. Bij direct gevaar kan het zijn dat je uit reflex een klap geeft.
2. Vlucht;
Je vlucht weg van het gevaar. Bij direct gevaar kan dit uiteraard weglopen of wegrennen zijn, maar het kan ook het wegvluchten zijn in drank, drugs, eten, je werk of sport en/of het ontkennen van de enge situatie.
3. Bevriezen;
Je lichaam verstijft. Je bent niet instaat om je te bewegen of te praten/gillen.
4. Pleasen/meebewegen (hoofdzakelijk bij vrouwen):
Je beweegt mee met de bedreigende situatie. Je geeft je als het ware over met als doel het gevaar te sussen, en deze normaal te maken. Je doet wat er van je gevraagd wordt om het niet erger te maken.
Als onze hersenen gevaar registeren, komt in een split second het autonome zenuwstelsel in actie. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 delen het parasympatische deel en het sympatische deel. Het parasympatische deel zorgt ervoor dat je bevriest. Je hartslag gaat omlaag en je alertheid wordt vergroot. Het sympatische deel geeft adrenaline en zorgt voor een actieve reactie zoals het aangaan van de confrontatie en wegvluchten. Zo gaat onder andere de bloeddruk omhoog, je hart gaat sneller kloppen en spannen je spieren zich aan. Hoe je precies reageert is afhankelijk van jouw en de situatie waarin je bevindt.
Hoe komt het dat we zo reageren?
Laten we eens terug gaan in de tijd. In vroegere tijden moest je vechten bij een gevaarlijke situatie, of sloeg je op de vlucht als je had ingeschat dat je het toch niet zou winnen. Door te bevriezen was de kans veel kleiner dat je door een roofdier gezien zou worden. Je kon ook maar beter meewerken als een persoon met autoriteit boos op je was.
Het vergrote de kans op overleving.
Angst kan nog steeds nuttig zijn. Want als je nergens bang voor zou zijn, zou je zomaar op de snelweg blijven staan.
|
|
Wist jij dat?
Als je een horror of triller kijkt op 1 van je eerste dates het ervoor kan zorgen dat de vlam eerder overslaat.
Wist jij dat?
Dat er mensen zijn die samhainofobie hebben? Dit is de angst voor halloween.
Wist jij dat?
Uit een Fins onderzoek is gebleken dat het kijken van horror films dezelfde brein activiteiten laten zien als bij een echte dreigende situatie.
|
|
Waarom willen we soms angstig zijn?:
Spookhuizen of films in Horror of (psychologische) triller thema. We lijken er wel van te smullen. Maar waarom? Waarom willen we zo graag bang gemaakt worden. Om eerlijk te zijn ben ik persoonlijk echt geen fan van horror films. Trillers vindt ik iets leuker -psychologische trillers dan- en voor ik zelf meedeed met een horror evenement, moest je mij ook niet alleen naar een horror-event laten gaan. Maar echt een kick van krijgen, doe ik zelf niet. Dat mensen er een kick van krijgen heeft alles te maken met de adrenaline wat vrijkomt, en de hoeveelheid receptoren van dopamine. Als je minder receptoren voor dopamine hebt, heb je minder het gevoel dat je in actie moet komen in een dreigende situatie.
De mening over waarom we opzoek gaan naar angst verschilt. Sommige professionals stellen dat 'wij' geestelijk gestoord zijn. Stephen King schreef ooit in zijn essay 'Why we crave horror movies’, dat in elk van ons een monster schuilt die in staat is om te moorden. Hij stelt dat de duivel op het witte doek een projectie is van onze eigen duistere emoties. Andere professionals stellen dat het juist het wegstoppen van onze eigen angsten zijn, die in een spookhuis of film worden uitvergroot. Door de beleving of het kijken naar wordt onze eigen angst als het waren uitgedoofd. Het zou dus therapeutisch werken. Wellicht is het ook iets evolutionairs. Vroeger werden we blootgesteld aan angsten in ons dagelijks leven. Een wild dier lag op de loer of denk bevoordeeld aan de tijd van de publiekelijke executies. Omdat we nu niet meer bloot worden gesteld aan angsten in ons dagelijks leven zoeken we het zelf maar op.
Bij halloween evenementen alsook in films of boeken worden eigenlijk altijd shock, surprise en suspense-technieken toegepast. Shock is de plotselinge of gewelddadige verstoring van je emoties, gevoel en mind, surprise houdt eigenlijk vooral wat onverwacht gebeurt gedoeld en met suspense is de (voortdurende) spanning voorafgaand aan de ontknoping. Buiten het verhaal en de personages wordt er doormiddel van muziek, geur, en aankleding een sfeer gecreëerd voor een angstaanjagend scenario. Er komt dus best wel wat psychologische kennis kijken bij de makers genre voordat het jouw daadwerkelijk de stuipen op het lijf geeft. Daarbij is iedereen bang voor iets anders, dus wat jij eng vindt hoeft een ander niet bang te maken.
|
|
Wil jij je aanmelden voor Psych&: Positief & StressVrij?
|
|
|
Of je het nu fijn vindt om naar angst op zoek te gaan of niet, angst is ons dienbaar. Uiteraard is het niet de bedoeling dat we in een angst blijven hangen of dat we bang worden voor irreële dingen. Angst zijn over het algemeen makkelijk te behandelen, en kan je snel zonder angst door het leven.
Waar ben jij bang voor?
Happy Halloween!
Liefs,
Patty
Wil jij over een specifiek thema graag meer
psychologisch inzicht hebben, stuur mij dan een mailtje met als onderwerp: nieuwsbrief thema.
en wie weet komt jouw thema snel aanbod.
|
|
|
|
Reactie plaatsen
Reacties